De voortschrijdende techniek maakt steeds meer mogelijk. Er komen steeds meer technische snufjes op de markt om ons leven makkelijker te maken. Eén daarvan is de zogenaamde IFTTT technologie. IFTTT staat voor “If This Then That”. In het Nederlands komt dit neer op “Als situatie A aan de orde is dan treedt actie B in werking”. Een duidelijk voorbeeld van de toepassing van IFTTT techniek zien we bij verlichting. Er zijn applets ontwikkeld waarmee je automatisch de verlichting in je woning kunt in- of uitschakelen. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van verlichting als het donker wordt of op een bepaald tijdstip. Maar je kunt ook denken aan een applet die de verlichting automatisch inschakelt als je in de buurt van je huis komt.

Tientallen applets voor Philips Hue verlichting

In de IFTTT applet die je op je smartphone kunt installeren kun je honderden applets vinden om apparaten en andere zaken te bedienen. Als je via de Search optie wilt zoeken naar applets voor verlichting, kies dan voor het zoekwoord Lightning. Hier vind je tientallen applets voor de Philips Hue verlichting. Voordat je de applets kunt gebruiken moet je eerst verbinding maken via Meethue.com. Dit doe je via de Connect button. Hiermee geef je toestemming om je verlichting op afstand te laten bedienen.

Licht aan bij zonsondergang

Het kan heel handig zijn om de verlichting in je woning automatisch aan te laten gaan bij zonsondergang. Zo is je huis ook verlicht als je een avond niet thuis bent of als je voor werk of vakantie langer afwezig bent. Een verlicht huis is onaantrekkelijk voor inbrekers en wekt de indruk dat er mensen aanwezig zijn. De applet heet “Automatically turn your lights on at sunset”. De applet maakt gebruik van de dienst Weather. Deze geeft informatie over het moment waarop de zon ondergaat. Natuurlijk is dit plaatsgebonden. Bij de installatie moet je dan ook je woonplaats ingeven zodat de juiste tijd voor zonsondergang wordt aangehouden. Tot slot selecteer je een groep verlichting die moet worden ingeschakeld en hiermee is de applet gereed voor gebruik. Met een andere applet kun je ervoor zorgen dat alle verlichting in huis om bijvoorbeeld middernacht automatisch uitgaat zodat de lichten niet de hele nacht blijven branden.

Lichten aan bij thuiskomst

Met eenhandige applet voor Philips Hue verlichting kun je ervoor zorgen dat het licht in de hal of een andere ruimte in de woning automatisch aangaat als je bijna thuis bent. Deze applet moet op een smartphone worden geïnstalleerd die gebruik maakt van GPS. De applet weet op die manier waar je bent en wanneer je ongeveer thuis bent. Zo kan op tijd de verlichting worden ingeschakeld zodat je nooit in een donker huis thuis komt. De applet heeft wel een nadeel: Je kunt geen tijdstip of voorwaarde instellen waardoor de lampen alleen aan gaan als het donker is. Met andere woorden: Als je overdag thuiskomt zal het licht ook aangaan. Je kunt als alternatief ook een applet gebruiken die de lichten automatisch uitschakelt als je van huis gaat. Ook deze applet maakt gebruik van het GPS systeem in je smartphone.

Zelf een applet maken

Als je handig bent dan kun je met behulp van het IFTTT platform je eigen applet ontwikkelen. Maar als je niet zo technisch bent aangelegd dan kun je prima gebruik maken van de bestaande applets. Vooral voor verlichting is het een systeem dat veel mogelijkheden biedt. Je kunt voor lampen ook met een ouderwetse tijdschakelaar werken, maar die moet je dan per lichteenheid apart instellen. Daar komt bij dat een tijdschakelaar niet meedraait met de zonsondergang. Gemiddeld eens per week zal je dan ook de klokken bij moeten stellen. Als je gebruik maakt van Philips Hue verlichting in combinatie met één van de vele IFTTT applets maak je het jezelf een stuk makkelijker.

Beperkingen in de applets

Er zijn wel beperkingen in het gebruik van de applets. Zo kun je per opdracht maar één verlichting groep aansturen. Je kunt dus niet het licht in de woonkamer én in de slaapkamer aan laten gaan op verschillende tijdstippen. Het al eerder genoemde nadeel dat het licht ook overdag aangaat als je in de buurt van je huis komt is al besproken. Maar door slim gebruik te maken van de verschillende applets kun je er wel het maximale uithalen en kan deze techniek veel gebruiksgemak bieden.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.